Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii mąki żytniej razowej. „Może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów” – napisano w komunikacie.
„W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000” – przekazał GIS.
„Ochratoksyna A to toksyna wytwarzana przez grzyby Penicillium oraz Aspergillus, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka” – wyjaśniono.
Szczegóły dotyczące produktu:
W komunikacie podkreślono, że „na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii „może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów”.
Producent skażonej mąki zobowiązał się do wycofania produktu, a także poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji.
„Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania ze sklepów kwestionowanej partii produktu. Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu” – przekazał GIS.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.