Dużo, tłusto i słodko. Alarmujące dane o diecie PolakówFakty TVN
Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w mące żytniej typ 720 – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. GIS apeluje, by nie spożywać produktu ze względu na ryzyko szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka.
„W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720” – poinformował GIS.
„Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka” – wyjaśniono.
To już drugie w ostatnim czasie ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej. W środę GIS poinformował o przekroczeniu poziomu ochratoksyny A w mące żytniej razowej typu 2000.
Szczegóły dotyczące produktu:
GIS w komunikacie podkreślił, że „na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów”.
„Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w Zakładzie procedurami” – przekazał GIS.
Inspekcja na bieżąco monitoruje proces wycofywania z rynku skażonej partii mąki. W komunikacie zaapelowano również, by nie spożywać wskazanego produktu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.