Enrico Monti zdradził tajniki przygotowania idealnego spaghetti
4 stycznia przypada międzynarodowy dzień spaghetti. Pochodzący z Włoch makaron można przyrządzać na wiele sposobów. O tym, co jest najważniejsze w przygotowaniu najpopularniejszej na świecie pasty opowiadał Polsat News właściciel restauracji Enrico Monti.
Cienki i długi makaron, którego ojczyzną są Włochy, znalazł swoich miłośników na całym świecie, a olbrzymią popularnością wywalczył sobie własne miejsce w kalendarzu. Międzynarodowy dzień spaghetti przypada czwartego stycznia.
Popularna pasta może być przyrządzana na wiele sposobów, choć najbardziej klasyczne jest jej wydanie z sosem bolońskim. Niezależnie jednak, czy nasze spaghetti będzie carbonara, puttanesca, vongole, caprese czy aglio e olio, kluczem do sukcesu w jego przygotowaniu jest sam makaron.
Tajniki przygotowania idealnego spaghetti w rozmowie z Polsat News zdradził Enrico Monti, właściciel sklepu ze specjałami pochodzącymi prosto z Półwyspu Apenińskiego oraz restauracji.
– Najważniejsze są składniki i makaron, który musi być jak najjaśniejszy i porowaty, żeby sos został na makaronie a nie na talerzu – zaznaczył.

Wyjaśnił, że pasta musi być z dobrej jakości mąki i pszenicy durum. – Najlepiej z upraw ekologicznych – dodał.
– Konsystencja musi być al dente, bo wtedy makaron ma niski indeks glikemiczny – podkreślił Monti i przestrzegł, że po zjedzeniu rozgotowanego makaronu „czujemy się pełni przez pół dnia”.
Poza tym, spaghetti nie wolno łamać, bo według Włochów długi makaron musi być nawijany na widelec „minimum trzy razy”.
Monti, którego korzenie sięgają Włoch od urodzenia mieszka w kraju nad Wisłą. Z jego obserwacji wynika, że Polacy szczególnie upodobali obie jeden rodzaj spaghetti, który – podobnie jak w wielu innych przypadkach – można przyrządzić z kilku składników.
– Najbardziej tradycyjne, które Polacy uwielbiają to spaghetti carbonara, czyli ser pecorino romano (twardy z mleka owczego – red.), guanciale (rodzaj dojrzewającej wędliny – krótko peklowany policzek wieprzowy lub podgardle – red.), pieprz i żółtko jajka – mówił.
WIDEO: Koniec wojny w Ukrainie? Bosak: Boję się realizacji postulatów Rosji
Artur Pokorski / ap/pbi / Polsatnews.pl
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.