Wcześniejsza emerytura dla nowej grupy seniorów
Kompleksowa lista zawodów umożliwia dostęp do wcześniejszej emerytury. Często te role charakteryzują się trudnymi lub niebezpiecznymi warunkami pracy. Dlatego górnicy, hutnicy i członkowie służb mundurowych cieszą się szczególnymi uprawnieniami. Kucharze starają się dołączyć do tej kategorii. Przedstawili swoją sprawę w petycji skierowanej do ministerstwa.
Polskie prawo rozróżnia pracę wykonywaną w warunkach turbulentnych lub o szczególnym charakterze. Dotyczy to prac, które wiążą się z ryzykiem dla zdrowia lub życia lub wymagają wyjątkowej wytrzymałości fizycznej lub psychicznej. Przykłady obejmują żołnierzy, ratowników, a także osoby pracujące pod ziemią lub zajmujące się chemikaliami. Pracownicy sektora gastronomicznego twierdzą, że ich role również wiążą się z niebezpiecznymi aspektami.
W czerwcu na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia złożono petycję, w której domagano się uznania zawodu kucharza za pracę wykonywaną w szkodliwych warunkach. Petycjodawcy podkreślają, że praca w kuchni, szczególnie w środowiskach, w których używa się kuchenek gazowych, wiąże się z przedłużonym narażeniem na niebezpieczne substancje. W związku z tym podkreślono następujące kwestie:
Jak wspomniano, substancje te „stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia”. Zauważono również, że w porównaniu z warunkami domowymi, profesjonalne kuchnie stanowią znacznie intensywniejsze, dłuższe i kumulujące się narażenie.
Autorzy petycji podkreślają, że badania naukowe potwierdzają związek między warunkami pracy a podwyższonym ryzykiem chorób układu oddechowego, sercowo-naczyniowego i neurologicznych, a także nowotworów, co może ostatecznie skrócić średnią długość życia kucharzy.
W związku z tym autorzy proponują uznanie tego zawodu za pracę w szkodliwych warunkach. Spowodowałoby to otrzymanie odpowiedniego odszkodowania , skrócenie godzin pracy i włączenie tej roli do przepisów emerytalnych.
Ponadto petycja wzywa do konieczności regularnej oceny czynników szkodliwych, edukacji i wsparcia dla alternatywnych technologii ograniczających emisję substancji niebezpiecznych (na przykład stosowanie płyt indukcyjnych).
Jeśli prośby społeczności gastronomicznej zostaną uwzględnione, zawód kucharza może zostać dodany do listy zawodów określonych w rozporządzeniu Rady Ministrów z 1983 r. Obejmuje to pracowników z takich sektorów jak:
Zazwyczaj po przepracowaniu 10, 15 lub 20 lat w szczególnych warunkach, osoby te mają prawo do przejścia na emeryturę w wieku 50 lat (dla kobiet) lub 55 lat (dla mężczyzn). W niektórych przypadkach (jak akrobaci lub kaskaderzy) może to nastąpić już w wieku 40 i 45 lat.
Biorąc pod uwagę, że oficjalny wiek emerytalny w Polsce wynosi 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn, w niektórych przypadkach może to oznaczać, że życie zawodowe zakończy się nawet o 20 lat wcześniej.
red. / polsatnews.pl
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.