Skanowanie odcisków palców zastąpi stemple w paszportach. System UE od jesieni?

W środę w Brukseli minister spraw wewnętrznych i administracji poinformował, że polska prezydencja zamierza przyspieszyć prace nad unijnym rozporządzeniem dotyczącym systemu wjazdu/wyjazdu ze strefy Schengen. Zaznaczył, że nowe przepisy mogą wejść w życie w październiku i będą wprowadzane stopniowo.

000c57d5e4866cd675c3d98dd830205b, Biznes Fakty Tomasz Siemoniak o systemie wjazdu/wyjazdu ze strefy Schengen / Tomasz Jastrzebowski/REPORTER / Reporter

Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Tomasz Siemoniak poinformował w Brukseli, że Polska planuje w trakcie swojej prezydencji wypracować wspólne stanowisko państw członkowskich w sprawie stopniowego wprowadzania systemu wjazdu/wyjazdu .

Ministrowie UE o systemie wjazdu/wyjazdu

Tomasz Siemoniak , który w imieniu polskiej prezydencji przewodniczy spotkaniu ministrów spraw wewnętrznych UE, powiedział, że jednym z tematów dyskusji będzie regulacja systemu wjazdu/wyjazdu.

Jest to system rejestrujący wjazd, wyjazd i odmowę wjazdu obywateli państw trzecich (spoza UE) przekraczających granice zewnętrzne Unii Europejskiej w celu krótkoterminowego pobytu (do 180 dni).

W ramach nowego systemu funkcjonariusze Straży Granicznej będą skanować odciski palców lub robić zdjęcia osobom przekraczającym granicę po raz pierwszy i przechowywać te informacje w pliku cyfrowym. Zastąpią one tradycyjne pieczątki w paszportach.

Skanowanie odcisków palców zamiast stempla w paszporcie

Jak przyznał minister, prezydencja dąży do wypracowania wspólnego stanowiska państw członkowskich (tzw. wspólnego podejścia) w celu stopniowego wdrażania przepisów.

„Jesteśmy zdecydowani na aktywne kontynuowanie tych dyskusji dzisiaj, tak aby przepis ten mógł zostać przyjęty jesienią . Zapewni ona służbom państw członkowskich zupełnie nowe narzędzia do kontrolowania, kto wjeżdża do strefy Schengen i ją opuszcza” – powiedział Simoniak.

Szef MSWiA dodał, że przepisy mogą wejść w życie już w październiku .

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *