Najlepsza herbatka na jesień. Dawka witalności i zdrowia.

Jesień to pora roku, kiedy to dni skróceniu ulegają, a chładne wieczory skłaniają do pozostania w zaciszu domowym z kubkiem gorącego napoju. Wtedy to właśnie herbata staje się czymś znacznie więcej niż jedynie napojem – to metoda na ogrzanie się, polepszenie samopoczucia i troskę o kondycję immunologiczną.

7e0538a438b4e9a531b7db86b94b09ae, Biznes Fakty
Pexels

Jesienne mikstury z dodatkiem imbiru, cynamonu i goździków rozgrzeją oraz dodadzą wigoru

  • Jesienne napoje z imbirem, cynamonem oraz goździkami wykazują działanie rozgrzewające i wspierają system odpornościowy
  • Do sporządzenia idealnej jesiennej herbaty najlepiej sięgać po herbaty sypane i pewne przyprawy, unikając wrzącej wody
  • Herbata imbirowa z miodem i cytryną to powszechny napój na przeziębienie dodający energii
  • Cynamon i goździki tworzą aromatyczny napój usprawniający krążenie i zwalczający drobnoustroje

Wśród jesiennych propozycji przodują mikstury z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków bądź owoców leśnych, które urzekają zapachem, a równocześnie niosą ze sobą mnóstwo korzystnych dla zdrowia atrybutów. Każda z nich potrafi dodać sił, osłabić symptomy przeziębienia i pomóc przetrwać ponure dni w lepszym nastroju.

Jak przygotować idealną jesienną herbatę?

Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości jesiennych napojów, warto pamiętać o kilku regułach. Najkorzystniej wybierać herbaty sypane i sprawdzone przyprawy, poza tym powinno się wystrzegać sztucznych aromatów oraz nie zalewać napojów wrzątkiem. Optymalna temperatura to ok. 90 stopni. Należy także eksperymentować z dodatkami:

  • suszone jabłka
  • skórka cytrusowa
  • laska wanilii
  • kropla soku malinowego

Na rynku dostępnych jest coraz więcej korzennych przypraw idealnie dopasowanych do tego rodzaju napojów.

Klasyka na przeziębienie. Herbata imbirowa z miodem i cytryną

Imbir od lat postrzegany jest jako naturalny specyfik na zimno i osłabienie. Działa przeciwzapalnie, rozgrzewa oraz umacnia system immunologiczny. W połączeniu z cytryną i miodem kreuje napój, który skutecznie wspiera w walce z infekcjami i dodaje werwy w powolne poranki. Aby zachować całość wartości odżywczych miód wskazane jest dodać dopiero, kiedy herbata lekko ostygnie.

 

 

Dla wzmocnienia oddziaływania można dorzucić szczyptę kurkumy (i odrobinę pieprzu dla przyswajalności kurkuminy) albo kilka cienkich plasterków pomarańczy, smak stanie się wówczas bardziej wyrazisty i bardziej jesienny.

Aromat jesieni. Cynamon i goździki

To napój, który pachnie domowym komfortem i wytchnieniem. Cynamon usprawnia krążenie i pomaga unormować poziom cukru we krwi, goździki zaś wspomagają zwalczanie bakterii i wirusów (zawierają eugenol, który hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów). Wystarczy zaledwie parę chwil parzenia, by aromat przypraw wypełnił całe mieszkanie.

 

 

Cynamon i goździki dobrze komponują się z czarną herbatą sypaną, a po dodaniu odrobiny miodu i plasterka pomarańczy (a nawet suszonej skórki) przybiera bożonarodzeniowego charakteru. To idealny wybór po długim, jesiennym spacerze, kiedy organizm potrzebuje ciepła i odrobiny regeneracji.

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

WIDEO: 20-letni mistrz kierownicy. Tymek Kucharczyk polską nadzieją na Formułę 1

red./polsatnews.pl

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *