Toksyczne substancje w ludzkim ciele. Winne opakowania na żywność

E020316bd6971549eed6218374c92a35, Biznes Fakty
Pixabay

Toksyny wykryto w opkowaniach

W ludzkim ciele wykryto ponad 3,6 tys. niebezpiecznych substancji, które wykorzystuje się przy produkcji plastikowych opakowań lub akcesoriów kuchennych. Część z nich może prowadzić do poważnych chorób m.in. raka.

W ludzkim ciele wykryto ponad 3,6 tys. niebezpiecznych substancji chemicznych, które wykorzystywane są do produkowania opakowań żywności lub też akcesoriów kuchennych. 

 

Jak wynika z najnowszego badania „Dowody na powszechne narażenie ludzi na chemikalia mające kontakt z żywnością” opublikowanego w magazynie Nature, toksyny wykryto we krwi, włosach, a nawet kobiecym mleku.

Toksyny w ludzkim ciele

Wśród nich są związki, o których wiadomo, że są wysoce toksyczne. To m.in. związki per- i polifluoroalkilowe (PFAS), bisfenol, ftalany i lotne związki organiczne. Wiele z nich wiąże się ze zwiększeniem zachorowania na raka czy zaburzeniami gospodarki hormonów.

 

Z pewnością niepokojące jest to, że mamy silne powiązanie, które pokazuje, że niektóre niebezpieczne chemikalia… migrują z opakowań do żywności – powiedziała współautorka badania Birgit Geueke, pracująca dla szwajcarskiej organizacji Food Packaging Forum Foundation.

 

 

W trakcie badania zidentyfikowano około 14 tys. różnych substancji chemicznych, które później dokładnie sprawdzono pod kątem tego, czy są toksyczne i w jakich ilościach odkładają się w organizmie ludzkim.

 

Geueke powiedziała, że substancje chemiczne odkładają się w ludzkim organizmie głównie ze względu na wszechobecny plastik. Zwróciła uwagę, że obecnie nawet tekturowe opakowania pokrywane są warstwą plastiku.

 

 

Współautorka badania powiedziała także, że najbezpieczniej jest kupować jedzenie w szklanych opakowaniach lub przekładać żywność z plastikowych do szklanych pojemników zaraz po jej zakupieniu. – Ale nie da się całkowicie uniknąć [substancji chemicznych] – dodała.

 

Europejska agencja do spraw chemikaliów przed niektórymi związkami już ostrzega na opakowaniach. Ale na razie nie ma żadnych zakazów.

Aldona Brauła / sgo / polsatnews.pl

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *