“Może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej”. Ostrzeżenie GIS dotyczące glutenu w płatkach bezglutenowych

3cde041c51de76df8d029ad35d491742, Biznes Fakty

Gluten w bezglutenowych płatkach owsianych. Ostrzeżenie GISGIS

Wykryto gluten w bezglutenowych płatkach owsianych – podał Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Wyjaśnił też, że spożycie produktu przez osoby z nietolerancją/alergią na gluten lub pszenicę może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.

Jak czytamy, Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Bezgluten Sp. z.o.o. o wycofaniu partii bezglutenowych płatków owsianych, w których w wyniku badań właścicielskich stwierdzono obecność glutenu.

Gluten w płatkach bezglutenowych

Chodzi o produkt: Płatki owsiane bezglutenowe 300 g Numer partii: 321 Najlepiej spożyć przed: 06.05.2025 Producent: Bezgluten Sp. z.o.o. Posądza 128, 32-104 Koniusza

Gluten w bezglutenowych płatkach owsianych – ostrzeżenie GISGIS
Gluten w bezglutenowych płatkach owsianych – ostrzeżenie GISGIS

“Firma Bezgluten w ramach kontroli wewnętrznej bada produkty na obecność glutenu. Badanie surowca użytego do wyprodukowania określonej powyżej partii płatków owsianych wykazało zawartość glutenu, co oznacza niespełnienie norm deklarowanych przez zewnętrznego producenta surowca” – wyjaśnił GIS.

Firma bezzwłocznie zdecydowała o wycofaniu tej partii produktu, a 10 października wszyscy klienci, którzy zakupili produkt niezgodny, zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji. Produkty są poddawane utylizacji.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z producentem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.

Na stronie GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *