Biznes Fakty
Chiny wstrzymują import polskiego drobiu
W związku z wystąpieniem ogniska wysoce zjadliwej odmiany ptasiej grypy H5N1 w Polsce chińska Generalna Administracja Celna i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęły decyzję o wprowadzeniu zakazu importu produktów drobiowych. Poprzednie embargo zostało zniesione w czerwcu bieżącego roku.
Chińskie służby poinformowały w komunikacie, że 23 sierpnia 2024 r. Polska zgłosiła Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N1 w województwie lubuskim.
„Aby zapobiec epidemii i chronić bezpieczeństwo hodowli zwierząt i bezpieczeństwo biologiczne w Chinach”, władze podjęły decyzję o zakazie „bezpośredniego lub pośredniego importu drobiu i produktów z nim związanych z Polski” – poinformowano w komunikacie na stronie Administracji Celnej. Decyzja weszła w życie z dniem publikacji, tj. w środę 4 września.
Zakaz importu polskiego drobiu do Chin
Produkty drobiowe wysłane do Chin przed tą datą zostaną poddane ścisłej kwarantannie i testom przed ich zwolnieniem, a wysłane po tej dacie będą zwracane lub niszczone – wyjaśniono.
„Niestety mieliśmy w Polsce przypadek HPAI. Przeciwdziałaniu takim sytuacjom służy regionalizacja. Do grudnia oba kraje zobowiązały się podpisać porozumienie, które jest przedmiotem negocjacji. Po jego wejściu w życie w przypadku wykrycia HPAI blokowany będzie tylko dany region” – napisał w piątek na platformie X ambasador RP w Pekinie Jakub Kumoch, odnosząc się do jednego z porozumień, które osiągnięto podczas czerwcowej wizyty prezydenta RP Andrzeja Dudy w Chinach.
Poprzedni taki zakaz nałożony w styczniu 2020 r. został zniesiony 24 czerwca br.
Jak wskazał szef Inspekcji Weterynaryjnej, wstrzymanie przez Chiny importu drobiu dotyczy całej Polski i wszystkich zakładów. – „Odblokowanie (polskiego eksportu – red.) nastąpiło w związku z uzyskaniem urzędowej wolności od HPAI (wysoce zjadliwej grypy ptaków – red.) w kwietniu br. Po stwierdzeniu ogniska znowu utraciliśmy możliwość eksportu. Na szczęście w porozumieniu (zawartym z Chinami – red.) mamy klauzulę, która przewiduje, że rozmowy i ustalenia dotyczące regionalizacji nie są zawieszane, nawet gdy wystąpi ognisko i utracimy status kraju wolnego od HPAI” – zaznaczył Krzysztof Jażdżewski w przysłanej PAP informacji.
Wcześniej Jażdżewski poinformował PAP, że do końca tego roku mają się zakończyć polsko-chińskie negocjacje ws. regionalizacji, tak by można było eksportować z Polski mięso drobiowe do Chin, nawet gdy lokalnie pojawi się ognisko grypy ptaków.
– Partnerzy chińscy podpisali z naszym wiceministrem (Jackiem Czerniakiem – red.) porozumienie, które wytycza ścieżkę dojścia do regionalizacji. To jest mapa drogowa. Obie strony zobowiązały się, że do końca tego roku zakończymy negocjacje w tym zakresie. Potem będzie musiała zapaść formalna decyzja – mówił wcześniej Główny Lekarz Weterynarii.
Jażdżewski tłumaczył też, że „regionalizacja, niezależnie od sytuacji epizootycznej, umożliwi wysyłkę mięsa drobiowego z miejsc, gdzie choroby nie ma”.
W piątek prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński ocenił w rozmowie z PAP, że wszczęta przez Chiny procedura zawieszenia importu drobiu z Polski ma charakter rutynowy, a branża liczyła się z tym, iż dojdzie do podobnej sytuacji.
– To pokazuje, że regionalizacja jest kluczowa dla zachowania ciągłości eksportu – podkreślił. Jak dodał, ognisko, które wystąpiło w sierpniu, już wygasło. – Jeśli nie zostaną wykryte kolejne, Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH) uzna Polskę za kraj wolny od HPAI, a eksport z naszego kraju zostanie odwieszony. Niemniej wszystko to mocno komplikuje handel – wskazał Goszczyński.
Prezes KRD-IG dodał, że dziewięć polskich zakładów, które były dopuszczone do sprzedaży mięsa drobiowego na chińskim rynku przed rokiem 2020, kiedy to eksport z Polski został zawieszony z powodu stwierdzenia w naszym kraju grypy ptaków, uzyskało już stosowną rejestrację, która umożliwia wysłanie towaru do kontrahentów. Jak dodał, zainteresowanych wejściem na chiński rynek jest ponad 20 kolejnych zakładów.
– Wprowadzenie regionalizacji pozwoli zachować płynność eksportu do Chin – podkreślił Goszczyński. Przypomniał jednocześnie, że regionalizację przyznały Polsce również Japonia, Korea Południowa, a także Filipiny – jako pierwszemu krajowi w Unii Europejskiej. – Otwiera to przed polskim eksportem drobiu nowe perspektywy na dalekowschodnich rynkach – ocenił.
Ptasia grypa w Polsce
W sierpniu Główny Lekarz Weterynarii informował o wykryciu na terenie kraju ogniska grypy ptaków u drobiu. Zostało ono stwierdzone w miejscowości Chociule koło Świebodzina w woj. lubuskim „na podstawie wyników badań laboratoryjnych z 22 sierpnia br. w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 14 730 indyków rzeźnych”.
W br. stwierdzono 26 ognisk HPAI u drobiu, 3 ogniska u ptaków utrzymywanych w niewoli oraz 21 ognisk HPAI u ptaków dzikich.
Grypa ptaków to choroba wirusowa, która dotyka w głównej mierze ptaki – zarówno drób, jak i ptaki dzikie. Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową, a najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez np. zanieczyszczone ubranie może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby. Zgodnie z przepisami w przypadku wykrycia grypy ptaków u drobiu w gospodarstwie, takie stado musi zostać jak najszybciej zlikwidowane. Stąd wirus ten jest tak niebezpieczny dla przemysłu drobiarskiego.