Biznes Fakty
Dotacje KPO dla branży HoReCa. Minister przedstawił wyniki audytu.

Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz w „Graffiti”
Przeprowadzono 3206 audytów podpisanych umów, w tym 39 pogłębionych. Nieprawidłowości stwierdzono w siedmiu projektach – poinformowała Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz. Minister przedstawiła pierwsze wyniki audytu wydatkowania środków KPO dla firm z sektora HoReCa.
Na początku sierpnia użytkownicy platformy X zaczęli publikować przykłady firm z sektora HoReCa (hotele i restauracje), które otrzymały dofinansowanie z KPO na takie projekty, jak jachty firmowe, sauny, solaria, wymiana mebli czy zakup wirtualnej strzelnicy. Tematem zajęły się również media i politycy.
W piątek Minister Funduszy i Polityki Regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz przedstawiła informacje na temat pierwszego etapu kontroli środków KPO dla przedstawicieli branży HoReCa.
Przeprowadzono 3206 kontroli podpisanych umów, w tym 39 kontroli o charakterze pogłębionym.
– Wszystkie umowy zostały sprawdzone i podzielone na dwie grupy: te, w których na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku i te, w których jest nawet niewielkie prawdopodobieństwo, że coś jest nie tak – powiedział szef resortu.
Do dalszej kontroli skierowano 1389 projektów.
KPO: Kontrola wydatków w branży HoReCa
W siedmiu projektach, w ramach 39 pogłębionych audytów, stwierdzono nieprawidłowości. „Czasami dochodziło do konfliktów interesów” – powiedziała Pełczyńska-Nałęcz.
„W tej grupie znalazły się projekty podejrzane o motywację polityczną . W jednym przypadku zaangażowana była rodzina posła Platformy Obywatelskiej, a w drugim rodzina samorządowca PiS. Oba projekty okazały się zgodne z przepisami” – podkreśliła.
KPO. Minister o wynikach kontroli
Według szefa Ministerstwa Finansów i PR, kontrole ujawniły dwa główne rodzaje nieprawidłowości . Pierwszym z nich było niewłaściwe inwestowanie pozyskanych środków, czyli działania niezgodne z planem biznesowym.
– Łódź przykładowa istnieje, ale nie pływa (…), to jest ewidentny dowód, że to działanie nie jest zgodne z planem biznesowym – tłumaczyła Pełczyńska-Nałęcz.
Podkreśliła, że w takim przypadku konsekwencje byłyby „radykalne”, co oznaczałoby, że osoba, która kupiła łódź, nie otrzymałaby za nią pieniędzy. Jeśli jednak działania byłyby zgodne z planem biznesowym, ale wolniejsze niż zakładano, środki nie zostałyby wycofane, a jedynie ostrzeżenie i kolejna kontrola.
Drugą zidentyfikowaną kategorią jest konflikt interesów, w którym grant nie powinien zostać przyznany ze względu na pokrewieństwo eksperta z beneficjentem. „Jeśli to się potwierdzi, grant nie zostanie przyznany, a sprawa może nawet trafić do prokuratury” – podsumowała Pełczyńska-Nałęcz.
Dodała, że kontrole dotyczą również operatorów programów, a szczególną uwagę zwraca się na potencjalne konflikty interesów w procesie oceny projektów.
– Na razie stwierdziliśmy po jednym przypadku poważnego podejrzenia konfliktu interesów u każdego z dwóch operatorów, tj. Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości oraz Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, będziemy oczywiście kontynuować te kontrole – powiedziała Pełczyńska-Nałęcz.
Kontrole wydatkowania środków KPO w branży HoReCa będą kontynuowane.
Wsparcie KPO dla sektora HoReCa
Nabór wniosków zatytułowany „Inwestycje w dywersyfikację sektora HoReCa” skierowany był do mikro, małych i średnich przedsiębiorców działających w sektorze hotelarskim, gastronomicznym, cateringowym, turystycznym i kulturalnym dotkniętych skutkami pandemii COVID-19 w Polsce.
Wsparcie przeznaczone było na inwestycje, szkolenia lub doradztwo, tj. np. pokrycie kosztów zakupu maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług, robót budowlanych, inwestycji związanych z zieloną transformacją i wykorzystaniem technologii cyfrowych, a także wprowadzenia usług rozwojowych i podniesienia kwalifikacji pracowników (np. szkolenia lub przekwalifikowania pracowników).
Pierwszy nabór na wsparcie KPO dla branży HoReCa rozpoczął się w maju 2024 roku i pierwotnie miał trwać do 5 czerwca ubiegłego roku, ale został przedłużony. Drugi nabór rozpoczął się 18 lipca ubiegłego roku i również był kilkukrotnie przedłużany. Ostatecznie trwał do końca października 2024 roku.
Kwota dofinansowania wynosiła od 50 000 do 540 000 zł (do 90%) kosztów kwalifikowanych, z maksymalną kwotą 600 000 zł. Wsparcie było udzielane w formie refundacji wydatków z części dotacyjnej KPO. Co najmniej 70% wszystkich wydatków projektu musiało zostać przeznaczone na działania inwestycyjne; maksymalnie 30% można było przeznaczyć na szkolenia lub doradztwo.
Według danych PARP, w ramach programu HoReCa, finansowanego ze środków Krajowego Programu Reformy Przemysłowej (KPO), podpisano 3006 umów z przedsiębiorcami. Do końca lipca br. przedsiębiorcy otrzymali 110 mln zł z 1,24 mld zł wsparcia.
WIDEO: Wspieranie rolników. „Szczerze o pieniądzach” – odcinek 291

Anna Nicz /polsatnews.pl /PAP
Źródło