Biznes Fakty
Rekordowo niskie zbiory winogron od dekady i poł.
Z tegorocznych zbiorów winorośli w Niemczech powstanie 7,3 mln hektolitrów soku winogronowego, wykorzystywanego do wytwarzania wina – przekazał we wtorek Niemiecki Instytut Wina (DWI). Oznacza to, że zbiory w trakcie bieżącego sezonu winobrania w RFN są najskromniejsze od 15 lat.

Są one o 7 proc. mniejsze w porównaniu z rokiem ubiegłym i o 16 proc. niższe od dziesięcioletniej przeciętnej, która wynosi 8,7 mln hektolitrów.
Ostatni raz winiarze w Niemczech zanotowali mniejsze wyniki w 2010 roku, kiedy to 15 lat temu z winogron uzyskano 7,1 mln hektolitrów moszczu gronowego.
Moszcz to świeżo wyciśnięty sok z winogron, zawierający w sobie nie tylko płyn, ale również miąższ, skórki i pestki. Stanowi on produkt pośredni, powstający na wstępnym etapie produkcji wina, przed rozpoczęciem procesu fermentacji alkoholowej.
Zmniejszenie produkcji w bieżącym roku przypisuje się istotnie słabszym zbiorom w czterech kluczowych niemieckich regionach winiarskich, mianowicie w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Badenii i Wirtembergii. Negatywny wpływ na winogrona miały intensywne opady deszczu w połowie września.
Jednocześnie sektor winiarski zapewnia, że tegoroczna jakość winogron oceniana jest jako wyjątkowo wysoka. – Winogrona były w tym roku zazwyczaj mniejsze, ale bardziej aromatyczne. Powinno to zaowocować winami o intensywnie owocowym aromacie – oznajmił rzecznik DWI, Ernst Buescher.(PAP)
mobr/ kar/



