Salmonella w partii jaj z chowu klatkowego. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli partii jaj z chowu klatkowego. Jak wskazano, nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem.

6c3af25acd959b9f3ac8245d625d8b7f, Biznes Fakty Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli partii jaj z chowu klatkowego /123RF/PICSEL

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli partii jaj z chowu klatkowego. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

Salmonella w partii jaj. GIS ostrzega, nie należy spożywać produktu

Producentem produktu jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie. Bakterie Salmonella wykryto w jajach z chowu klatkowego. Numer partii: 22.09.2024. Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024. Kod kreskowy: 5 987463 142650.

Rozwiń

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem salmonellą zawarte są na stronie internetowej pod hasłem: „salmonellozy durowe i jelitowe”.

Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę – Spółdzielnię Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie – o konieczności wycofania jaj z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *