Biznes Fakty
Urząd pracy szuka na stanowisko kelnera. Wysoka pensja i małe wymagania
W rządowej Centralnej Bazie Ofert Pracy pojawiła się interesującą oferta dla osób poszukujących zatrudnienia. Opublikował ją Urząd Pracy w Zielonej Górze. Oczekiwania względem kandydatów są niewielkie, a płaca przyzwoita.
/Piotr Kamionka /ReporterMimo fali zwolnień, która przetoczyła się przez nasz kraj w ostatnich miesiącach, bezrobocie w Polsce jest niewielkie. W listopadzie 2024 r. – jak wynika z danych GUS – wyniosło 5 proc. Obserwuje się za to trend odwrotny – przedstawiciele wielu branż skarżą się, że nie mogą znaleźć pracowników. Jak podawaliśmy w styczniu – z badania „Barometr zawodów 2024″ wynika, iż w Polsce brakuje m.in. stolarzy, cieśli, dekarzy, kierowców autobusów i ciężarówek, księgowych i spawaczy. Na braki kadrowe skarży się także handel i produkcja.
„Rynek pracownika”, ale płaca głównie minimalna
Teoretycznie mamy więc nad Wisłą „rynek pracownika”, czyli sytuację, kiedy to osoba szukająca pracy powinna dyktować zarobki i warunki zatrudnienia. W praktyce tak różowo nie jest. Z uwagi na inflację, rosnące koszty prowadzenia biznesu (m.in. drogi prąd i gaz), firmy sztywno trzymają się swoich budżetów. Osoby z niewielkimi kwalifikacjami lub ich brakiem mogą liczyć jedynie na najniższą krajową, która wynosi „na rękę” 3510,92 zł. Nie jest to wysoka kwota. W dużych miastach – takich jak Warszawa – nie pozwoliłaby na samodzielne utrzymanie i wynajem mieszkania.
Dlatego też wielu Polaków szuka zatrudnienia za granicą, gdzie nawet na najniższych stanowiskach płace są znacznie lepsze. Dowód tego stanowi ogłoszenie opublikowane w Centralnej Bazie Ofert Pracy, które oryginalnie zamieszczono w Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Zielonej Górze.
Szukają kelnera do pracy. Płacą 9,2 tys. zł
Pracodawca, który zgłosił się do UP, poszukuje kelnera do pracy w niemieckiej miejscowości Burg. Oferuje stałe zatrudnienie i wynagrodzenie brutto wynoszące od 2,2 tys. euro (około 9,2 tys.). Wymagania ma minimalne. Kandydat musi posiadać podstawową znajomość niemieckiego, mieć prawo jazdy i być gotowy do pracy w weekendy. Poszukiwane są osoby pracowite, elastyczne i o wysokiej kulturze osobistej. „Ukończone szkolenie zawodowe w gastronomii jest mile widziane. Doświadczenie w gastronomii jest zaletą, ale nie wymogiem” – dodano.
Do zadań pracownika zatrudnionego na tym stanowisku będzie należeć m.in.: obsługa gości w restauracji głównej, ogrodowej oraz winiarni, nakrywanie i sprzątanie ze stołów, obsługa imprez zamkniętych typu urodziny, wesela, przyjmowanie zamówień oraz rezerwacji.