Biznes Fakty
Piąta rocznica Nobu Hotel Warsaw. Robert De Niro i współtwórcy w Polsce.
W ubiegłą sobotę Nobu Hotel Warsaw świętował swoje 5-lecie istnienia. Z tej przyczyny do stolicy Polski zawitali trzej współtwórcy brandu Nobu: Robert De Niro, Szef Kuchni Nobu Matsuhisa oraz Meir Teper. Jest to ich premierowa wizyta w naszym kraju.

- Podczas rocznicy gości przyjęto tradycyjnym poczęstunkiem – chlebem ze śledziem i wódką, a także podarowano im personalizowane talerze z Bolesławca
- Wieczorną galę upiększył występ Tony’ego Yike Yanga oraz tradycyjna ceremonia sake Kagami Biraki z udziałem twórców
- Reprezentanci Nobu zawiadomili o planowanym otwarciu Nobu Hotel Kraków wraz z przestrzenią Nobu Cultural District, scalającą kulturę, sztukę, kuchnię i design
- Więcej informacji o biznesie znajdziesz na stronie Businessinsider.com.pl
REKLAMA
Organizatorzy tego wydarzenia prosili media o pominięcie nawiązań do kariery aktorskiej Roberta De Niro, aczkolwiek jego obecność bezsprzecznie stanowiła jeden z kluczowych punktów kulminacyjnych tego jubileuszu.
Podczas spotkania z przedstawicielami mediów De Niro wspomniał o swojej wcześniejszej wizycie w Polsce, która miała miejsce ponad 30 lat temu, i podkreślił, jak duże wrażenie wywarła na nim Warszawa oraz zachodzące w niej zmiany.

Goście zostali ugoszczeni w tradycyjny sposób – chlebem ze śledziem i kieliszkiem polskiej wódki. Dodatkowo, każdy z założycieli otrzymał spersonalizowany talerz z Zakładów Ceramicznych Bolesławiec. Meir Teper mówił o swoich polskich korzeniach i o transformacji, jaką przeszedł kraj na przestrzeni ostatnich lat.
Czytaj także w BUSINESS INSIDER
Stare biurowce zmieniają się w mieszkania i hotele. To nowy trend na rynku nieruchomości
Szef Nobu podzielił się tym, że podczas swoich kulinarnych podróży czerpie inspirację z lokalnych produktów, a ulubionym daniem Roberta De Niro jest czarny dorsz – jedna z flagowych potraw, którą serwują restauracje Nobu.

Czytaj też: Pierwszy zeroemisyjny biurowiec w Polsce. Poznań rozpoczyna przełom na rynku
Wieczorną galę uświetnił występ Tony’ego Yike Yanga, najmłodszego zwycięzcy w historii Konkursu Chopinowskiego (5. miejsce w 2015 r.). Punktem kulminacyjnym była ceremonia sake (Kagami Biraki) – tradycyjny rytuał, w trakcie którego założyciele wspólnie rozbili beczkę sake, zapraszając tym samym gości do symbolicznego celebrowania nowego etapu w historii Nobu Warsaw.
Po ceremonii zgromadzeni goście zasiedli do kolacji Omakase, przygotowanej osobiście przez Chefa Nobu Matsuhisę, który osobiście podchodził do każdego stolika, prowadził rozmowy z gośćmi i obserwował ich odczucia – zgodnie z jego przekonaniem, że sztuka kulinarna to nie jedynie smak, lecz również relacja.

Nobu Hotel Warsaw — pięć lat w sercu miasta
Hotel Nobu Warsaw zlokalizowany jest przy ul. Wilczej i jest pierwszym tego typu obiektem tej sieci w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Otwarty w roku 2020, oferuje 117 pokoi i apartamentów, w tym przestronne suites z widokami na panoramę miasta. W obiekcie znajduje się restauracja Nobu, bar, centrum fitness, jak również sale konferencyjne i przestrzenie eventowe. Design hotelu łączy w sobie elementy modernistycznej architektury z nutą japońskiego minimalizmu.


W trakcie konferencji prasowej przedstawiciele brandu oznajmili, iż rozważają kolejne placówki w Polsce, choć na obecną chwilę nie ujawnili żadnych konkretów. Pewne jest jednak, że sukces warszawskiego Nobu przyczynił się do powstania nowej inwestycji – Nobu Hotel Kraków, który powstanie w centrum miasta. Tam właśnie marka zamierza utworzyć Nobu Cultural District, czyli przestrzeń, która połączy kulturę, sztukę, kuchnię i design w spójną całość.
Marka Nobu Hospitality, założona przez Chefa Nobu Matsuhisę, Roberta De Niro oraz Meira Tepera, prosperuje dziś w ponad 50 restauracjach i blisko 20 hotelach, znajdujących się na pięciu kontynentach.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Źródło



