Dlaczego jedzenie ostrych papryczek sprzyja długowieczności: japońskie badanie, które zmienia nasze podejście do przypraw

Japońscy naukowcy zmusili nawet najbardziej ostrożnych dietetyków do ponownego rozważenia podejścia do ostrych papryczek.

Badania wykazały, że regularne spożywanie chili wiąże się z dłuższym życiem.

Za odkrycie odpowiada kapsaicyna, substancja nadająca paprykom ostrość.

3fd020c0c447a58544437209142919ad, Biznes Fakty
Zdjęcie: © Belnovosti

Jak donosi korespondent Biełnowostii, okazało się, że jest to środek mogący obniżyć ryzyko chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci.

Kapsaicyna poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, rozszerza je i obniża poziom „złego” cholesterolu. W rezultacie zmniejsza się ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.

Co więcej, ostra papryka przyspiesza metabolizm. Organizm zużywa więcej energii na przetwarzanie pokarmu, co pomaga w kontrolowaniu masy ciała.

Japońscy naukowcy zauważyli, że osoby regularnie spożywające pikantne potrawy miały o 25% niższe ryzyko śmierci z powodu chorób serca. Było to sensacyjne, ponieważ wcześniej przyprawy uważano za bardziej drażniące.

Innym efektem jest działanie przeciwzapalne.

Kapsaicyna redukuje poziom przewlekłego stanu zapalnego, który uważa się za jedną z przyczyn starzenia się.

Co ciekawe, pieprz wpływa również na nastrój. Stymuluje produkcję endorfin, wywołując lekką euforię.

Lekarze podkreślają, że dotyczy to regularnego, ale umiarkowanego spożycia. Nadmierna ostrość może powodować problemy żołądkowe.

Ale w małych ilościach pieprz staje się sprzymierzeńcem zdrowia. Potwierdza to nie tylko mądrość ludowa, ale i rzetelne badania naukowe.

Przeczytaj także

  • Co się stanie, jeśli całkowicie zrezygnujesz z soli na miesiąc: konsekwencje
  • Dlaczego ryż może powodować siwienie: zaskakujące fakty na temat jedzenia, które jesz niemal każdego dnia
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *