Biznes Fakty
Inspekcja Jakości Handlowej sprawdziła oliwy z oliwek. Stwierdzono liczne nieprawidłowości
Ogólnopolska kontrola oliw z oliwek najwyższej jakości wykazała nieprawidłowości w 38 z 56 podmiotów – informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Produkty były kwestionowane ze względu na m.in. błędy w znakowaniu, brak aromatu owoców czy zawyżanie kategorii produktu.
“Jakość handlowa oliwy z oliwek jest ściśle uregulowana przepisami. Inspektorzy podczas kontroli sprawdzili sposób składowania oliwy, pobrali próbki do badań laboratoryjnych i zweryfikowali jej oznakowanie” – przekazała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Kontrole przeprowadzono w ostatnim kwartale ubiegłego roku, sprawdzając sklepy, importerów, a także podmioty prowadzące sprzedaż hurtową. Oliwę zweryfikowano w 56 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 38 (67,9 proc.). Badanie obejmowało cechy organoleptyczne, fizykochemiczne, a także znakowanie.
CZYTAJ WIĘCEJ: Extra virgin czy ekstrapodróbka? Kolorują, rozcieńczają i zarabiają>>>
Nieprawidłowości w oliwie
Kontrola oliwy pod kątem cech organoleptycznych objęła 50 partii, z czego w 38 (76 proc.) stwierdzono nieprawidłowości. Pod względem cech fizykochemicznych sprawdzono natomiast 52 partie, z czego zakwestionowano 5 z nich.
IJHARS podkreśla, że występowanie wad organoleptycznych w oliwie najwyższej kategorii jest niedopuszczalne i świadczy o tym, że jej klasa jest niższa, niż deklaruje producent. Szereg nieprawidłowości stwierdzono też w składzie produktów.
“Stwierdzono głównie przekroczenia poziomów parametrów określonych w przepisach, np. zawyżoną zawartość stigmastadienów (związków powstających pod wpływem temperatury) oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych” – wyjaśnia inspekcja.
Inspektorzy zwrócili również uwagę na znakowanie oliwy. W 50 ze 110 zbadanych partii wykazano nieprawidłowości takie jak podanie nazwy “oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” dla produktu niższej kategorii, brak informacji o miejscu pochodzenia oliwy, zbyt mała czcionka na etykiecie czy brak informacji o warunkach przechowywania produktu.
Sankcje za nieprawidłowości w oliwie
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości inspektorzy wydali 10 decyzji nakładających kary pieniężne, 8 decyzji zakazujących sprzedaży towarów niespełniających wymagań, 4 decyzje nakazujące wycofanie z obrotu, 2 mandaty karne oraz 13 zaleceń pozakontrolnych.
“Kategorie oliwy z oliwy są ściśle uregulowane w przepisach. Jedną z nich jest oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, czyli ‘najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych'” – przypomina IJHARS.