Producenci porzeczek mają problem. UE ogranicza stosowanie tego produktu

Ograniczenia Unii Europejskiej dotyczące zawartości acetamiprydu w porzeczkach mają negatywny wpływ na producentów i przetwórców. Po 19 sierpnia nawet soki i mrożonki przekraczające ustalone normy zostaną wycofane ze sprzedaży, ostrzegają stowarzyszenia zawodowe.

1931ae5afbdd5408e72bce36e685c104, Biznes Fakty Plantatorzy porzeczek mają problemy, ponieważ UE nakłada ograniczenia na pestycydy / 123RF/PICSEL

Nowe przepisy UE: Producenci muszą ograniczyć stosowanie acetamiprydu

Acetamipryd jest powszechnym insektycydem stosowanym do ochrony owoców przed szkodnikami . Był stosowany w szczególności do uprawy porzeczek, ale z powodu ograniczeń nałożonych przez Unię Europejską skutecznie wyszedł z obiegu.

Według portalu WP Finanse, nowe przepisy wynikające z Rozporządzenia Komisji 2025/158 stanowią, że zawartość acetamiprydu w porzeczkach nie powinna przekraczać 0,01 mg/kg. Wcześniej dopuszczano do 2 mg/kg.

W wyniku ograniczeń zakłady przetwórcze i punkty sprzedaży detalicznej nie mogą przyjmować owoców od producentów, którzy wcześniej stosowali ten pestycyd. Po 19 sierpnia mrożone produkty i zagęszczone soki nie mogą również zawierać acetamiprydu w ilościach określonych w rozporządzeniu UE. Szesnaście organizacji producentów i przetwórców owoców zwróciło się do Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (SANTE) o przedłużenie o 24 miesiące, ale wniosek ten został odrzucony.

Krajowy Związek Producentów Soków: „Rozumiemy, że tegoroczny sezon będzie trudny”

Rozumiemy, że tegoroczny sezon zbiorów porzeczki czarnej będzie trudny nie tylko ze względu na straty spowodowane częściowym przemarznięciem plantacji, ale również z powodu problemów ze znaczną redukcją, a nawet niemal całkowitą eliminacją pozostałości acetamiprydu w owocach i ich przetworach” – powiedział Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków, w rozmowie z portalem sadyogrody.pl.

W świetle obecnej sytuacji Krajowy Związek Producentów Soków i Krajowe Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw apelują do producentów o dokładne sprawdzanie zawartości pestycydów w kupowanych przez nich owocach. „ Jesteśmy również zaniepokojeni rozpowszechnianiem i promocją informacji o bezproblemowym zakupie i akceptacji owoców , z których produkty wytworzone w ciągu półtora miesiąca nie spełnią wymogów regulacyjnych i nie będą mogły wejść na rynek. Zdecydowanie potępiamy nierozważne rozpowszechnianie informacji o braku konieczności sprawdzania poziomów pozostałości pestycydów w kupowanych produktach, a także zachęcanie do zakupu porzeczek z wysokim poziomem pozostałości acetamiprydu” – czytamy w oświadczeniu.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *