Biznes Fakty
Ceny polskich warzyw. Niektóre z nich wzrosły o 25% w porównaniu z ubiegłym rokiem.
Za większość sezonowych owoców i warzyw zapłacimy znacznie więcej niż w ubiegłym roku. Badania portalu panparagon.pl pokazują, że koszt koszyka żywnościowego wzrósł średnio o 5,9% rok do roku i o 8,4% w porównaniu z rokiem 2023. Największe wzrosty cen odnotowano w przypadku fasolki szparagowej, rzodkiewki i bobu.

Cena koszyka sezonowych owoców i warzyw wzrosła o 6%. Nowe dane.
Według badania panparagon.pl, koszyk sezonowych owoców i warzyw wzrósł średnio o 5,9% w porównaniu z ubiegłym rokiem, a patrząc na ceny sprzed dwóch lat, wzrost wyniósł 8,4%. Najbardziej podrożała fasolka szparagowa, której cena wyniosła średnio 24,99 zł za kilogram, czyli o 25% więcej niż rok wcześniej.
Rzodkiewki i fasola również odnotowały znaczny wzrost cen. W 2023 roku pęczek rzodkiewek kosztował 2,29 zł, dziś średnia cena wynosi 2,99 zł, co oznacza wzrost o prawie 30%. W zeszłym roku fasola kosztowała 11,99 zł za pół kilograma. Teraz cena wynosi 13,99 zł, co oznacza wzrost o 16,7%.
Pomidory i ogórki również podrożały w porównaniu z ubiegłym rokiem. Według strony internetowej nysa.naszemiasto.pl, pomidory na targu w Praszce kosztują od 6 do 15 zł za kilogram, w zależności od odmiany, a ogórki od 7 do 12 zł.
„W tym roku sytuacja z pomidorami i ogórkami się pogorszyła. Wszystko przez pogodę. Noce są bardzo zimne. Temperatura nie przekracza 15 stopni, a najczęściej waha się między 9 a 11 stopniami. Ogórki po prostu tego nie znoszą. Można powiedzieć, że polskich ogórków na rynku prawie nie ma” – mówi rolnik z powiatu pańtowskiego. „Pomidory, które uprawiam w dużych ilościach, a mam tysiące sadzonek, już chorują na zarazę ziemniaka, a ja jeszcze nie zebrałem ani jednego plonu z grządek” – podkreśla.
„W tym roku jest gorzej, zbiory są kiepskie. Z ogórkami jest poważny problem, źle się wiążą. To samo dotyczy dyni i fasoli” – dodaje inny sprzedawca. „Widać to po cenach. W zeszłym roku kilogram ogórków kosztował 4-5 zł, a w tym 10-12 zł. To wzrost o 100 procent” – zauważa.
Kalafior, ziemniaki i biała kapusta. Ceny w 2025 roku.
Bardziej optymistycznie przedstawia się sytuacja z kalafiorem, ziemniakami i białą kapustą: ich ceny utrzymują się na poziomie z lat ubiegłych . Biała kapusta i kalafior kosztują teraz od 4 do 7 zł za główkę. Natomiast główka czerwonej kapusty wyceniana jest na około 6-7 zł.
„Ziemniaki, odpukać, zdrożały i potaniały” – powiedział portalowi nysa.naszemiasto.pl rolnik z powiatu wieluńskiego. „Teraz za kilogram trzeba zapłacić 1,8-2 zł” – dodaje.