Biznes Fakty
Komunia, wesele, przyjęcie 2026. Kiedy zaplanować specjalną okazję? Ile kosztuje talerz?

Wrzesień to czas, w którym Polacy najczęściej rozpoczynają przygotowania do różnych uroczystości, takich jak komunie, urodziny czy wesela. W 2025 roku organizacja przyjęcia komunijnego w restauracji lub sali bankietowej kosztowała średnio 225 zł na osobę dorosłą.
Jak wynika z badania portalu Briefly, przygotowanego we współpracy z firmą badawczą Maison&Partners, w ciągu ostatnich 12 miesięcy 83% Polaków wzięło udział w co najmniej jednym wydarzeniu okolicznościowym, a 60% Polaków wzięło udział w co najmniej jednej imprezie zorganizowanej poza domem.
Dwa najlepsze miesiące dla restauracji
59% respondentów woli zorganizować imprezę w lokalu niż sprzątać dom lub mieszkanie po imprezie w domu. Tylko 11% nie zgadza się z tym stwierdzeniem. Jednocześnie 57% Polaków twierdzi, że najtrudniejszym zadaniem przy organizacji imprezy jest znalezienie lokalu.
„Kalendarz imprez w Polsce jest dwutorowy” – zauważył Tomasz Szczęśniak z portalu Briefly, współautor badania „Imprezy okolicznościowe w Polsce 2025”. „Pierwszym jest majowy sezon komunijny. Drugim jest grudzień – jeden z najbardziej dochodowych okresów w roku dla restauratorów ze względu na przedświąteczne spotkania firmowe” – podkreślił.

Wrzesień to miesiąc planowania
W raporcie zauważono, że rodzice zazwyczaj rezerwują stolik w restauracji siedem do ośmiu miesięcy przed przyjęciem z okazji Pierwszej Komunii Świętej, kiedy poznają dokładną datę we wrześniu. Dodano, że wrzesień to nie tylko najpopularniejszy miesiąc na rezerwacje lokali na Pierwszą Komunię Świętą, ale także nowy miesiąc na organizację imprez firmowych.
W przypadku firmowych wigilii, rezerwacje w restauracjach i klubach również rozpoczynają się na przełomie września i października, jak wynika z badania, przy czym najpopularniejszymi datami są piątki w połowie grudnia. Zaobserwowano, że najwięcej wyjść firmowych odbywa się w listopadzie i grudniu, ale imprezy team buildingowe rozpoczynają się już we wrześniu, po powrocie wakacji.
Według autorów raportu, pierwsze dwa miesiące roku to tradycyjnie czas balów maturalnych i karnawałowych. Kwiecień to najpopularniejszy czas na chrzciny. Śluby najczęściej odbywają się w czerwcu, sierpniu i wrześniu.

Według danych Briefly, przyjęcia weselne są planowane z dużym wyprzedzeniem. „W przypadku tradycyjnych, wystawnych wesel, miejsce zazwyczaj trzeba zarezerwować z rocznym wyprzedzeniem. Natomiast w przypadku kolacji weselnej w restauracji, przygotowania rozpoczynają się zazwyczaj 6-7 miesięcy wcześniej” – czytamy w raporcie. „Studnie maturalne planuje się z rocznym wyprzedzeniem, a kolacje semestralne z 5-6 miesięcznym wyprzedzeniem. W przypadku przyjęć urodzinowych, osoby organizujące osiemnaste rocznice rozpoczynają planowanie miejsca najwcześniej – około 5 miesięcy wcześniej. Przyjęcia urodzinowe dla dzieci rezerwuje się z 1-2 miesięcznym wyprzedzeniem” – zauważyli autorzy raportu, dodając, że w przypadku przyjęć z okazji 30. lub 40. rocznicy ślubu, miejsce zazwyczaj szukamy średnio trzy miesiące wcześniej.
Tyle płacisz za „talerz”
Jak podaje Briefly, na przykład w 2025 roku średni koszt przyjęcia komunijnego w restauracji lub sali bankietowej wynosił 225 zł od osoby dorosłej . W ciągu ostatnich dwóch lat ceny wzrosły o około 15%, a w porównaniu z okresem sprzed pandemii wzrost kosztów organizacyjnych sięga prawie 70% – czytamy w raporcie.
Raport podkreśla rosnące zapotrzebowanie klientów na rozrywkę podczas eventów. Pokazy barmańskie, wieczory tematyczne, pokazy magii, warsztaty sushi oraz strefy rozrywki z symulatorami Formuły 1 i VR to tylko niektóre z pomysłów, którymi organizatorzy starają się zaskoczyć i zaangażować uczestników.

Menu w stylu Instagrama
Autorzy raportu zaobserwowali również „instagramizację” menu – goście oczekują, że jedzenie i napoje będą równie pyszne i fotogeniczne. Zauważyli, że znaczenie alkoholu maleje, a popularność zyskują mocktaile, czyli bezalkoholowe wersje drinków. Czynnikami decydującymi o wyborze miejsca na imprezę są: cena (61% odpowiedzi), menu (45%), lokalizacja (35%) oraz atmosfera i wystrój (21%). Dodali, że najczęstsze i najbardziej pożądane udogodnienia na imprezy okolicznościowe, według respondentów, to: parking (44% odpowiedzi), sala lub miejsce do wyłącznego użytku (43%), klimatyzacja (39%), patio (35%) i parkiet taneczny (33%).
Badanie Briefly „Wydarzenia okolicznościowe w Polsce” zostało przeprowadzone metodą CAWI przez agencję badawczą Maison&Partners na reprezentatywnej ogólnopolskiej próbie 1080 osób w dniach 25-27 kwietnia 2025 roku. Badanie opiera się również na informacjach własnych portalu Briefly.