Główne kontrole przed Wielkanocą. W tle zagrożenie pryszczycą

211e1d76a23816eb45935835564cbdec, Biznes Fakty
Polsat News/Zdjęcie ilustracyjne

Przed Wielkanocą w sklepach rozpoczęły się kontrole żywności

W ramach przygotowań do Wielkanocy rozpoczęły się szeroko zakrojone kontrole żywności w punktach sprzedaży detalicznej i na targowiskach. Ministerstwo Rolnictwa ogłosiło, że inspektorzy sprawdzają między innymi pochodzenie mięsa i mleka dostępnych w sprzedaży. Inicjatywa ta jest spowodowana ogniskami pryszczycy zgłoszonymi w sąsiednich krajach. Ministerstwo potwierdziło, że nie odnotowano żadnych przypadków tej choroby w naszych granicach.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało o wzmożonych kontrolach w sklepach, centrach handlowych i na targowiskach przeprowadzanych przez: Państwową Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Weterynaryjną oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Obszerne kontrole w sklepach. W tle zagrożenie pryszczycą

Działania kontrolne koncentrują się na mięsie (etykietowanie i identyfikacja kraju pochodzenia), a także na mleku pochodzącym od bydła, owiec i kóz, „ze szczególnym uwzględnieniem krajów, w których potwierdzono występowanie ognisk pryszczycy (Słowacja, Węgry)”.

Ministerstwo podkreśliło, że Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydali oświadczenie, w którym potwierdzili, że „w Polsce od ponad 50 lat nie odnotowano ognisk pryszczycy, a mięso i przetwory mięsne pochodzące z legalnych źródeł są bezpieczne i monitorowane przez oficjalne organy ds. bezpieczeństwa żywności”.

Ministerstwo apeluje, aby wszyscy kupowali żywność ze sprawdzonych źródeł. Jeśli istnieje podejrzenie, że produkt pochodzi z nielegalnych lub niezweryfikowanych źródeł, należy zgłosić to do służb sanitarnych.

Niebezpieczna choroba zwierząt na granicach Polski. Czym jest pryszczyca?

Polska jest obecnie wolna od FMD. Ostatni odnotowany przypadek miał miejsce w 1971 r.

Ostatnio jednak przypadki choroby zgłaszano w pobliżu granic Polski. W styczniu przypadki zidentyfikowano w niemieckim kraju związkowym Brandenburgia. Słowacja i Węgry również zmagają się z ogniskami choroby.

Pryszczyca (FMD) to poważna infekcja wirusowa wywoływana przez wirus z rodzaju Aphtovir. Choroba dotyka zwierzęta domowe parzystokopytne: bydło, owce, kozy i świnie, a także gatunki dzikie, w tym sarny i jelenie.

Według Ministerstwa Rolnictwa, pryszczyca rozprzestrzenia się przede wszystkim poprzez: bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami, skażone produkty zwierzęce (takie jak mięso i mleko), nasienie i zarodki, a także poprzez skórę i wełnę, ściółkę, paszę i wodę, sprzęt rolniczy, pojazdy, narzędzia używane przy hodowli zwierząt gospodarskich, odzież i obuwie, ręce osób zajmujących się pastwiskami oraz odpady kuchenne.

U zakażonych zwierząt można zaobserwować następujące objawy: pęcherzyki i pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej, warg, języka, wokół nozdrzy i na wymieniach, gorączkę, letarg, kulawiznę obejmującą kilka kończyn jednocześnie, sztywny chód i niechęć do poruszania się.

Pryszczyca może powodować szybką śmiertelność u młodych zwierząt bez widocznych objawów choroby. Śmiertelność u dorosłych zwierząt jest niska. Choroba wymaga wybijania całych stad, w których wykryto zakażenie.

Czy ludzie mogą zarazić się pryszczycą?

Ludzie mogą zarazić się pryszczycą poprzez „bezpośredni kontakt z zakażonym zwierzęciem lub poprzez spożycie surowego mięsa zakażonego wirusem, a także niepasteryzowanego mleka i niepasteryzowanych produktów mlecznych zawierających patogeny”.

U ludzi choroba ma zazwyczaj łagodne objawy.

WIDEO: BCU – nowy poziom edukacji. Szczerze o pieniądzach odcinek 268

pgo/sgo/Polsatnews.pl

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *