Cola-Cola zmienia recepturę swojego napoju. Przekonał ją do tego Donald Trump.

Coca-Cola ogłosiła wprowadzenie nowego napoju w odpowiedzi na prośbę administracji Trumpa. Dotychczas stosowany syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy zostanie zastąpiony cukrem trzcinowym produkowanym w Stanach Zjednoczonych.

A3b8599aab2ae8e72f4791bb03d164cb, Biznes Fakty Coca-Cola zmienia recepturę swojego napoju na prośbę Donalda Trumpa / JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Coca-Cola zmienia recepturę. To efekt działań Trumpa.

Coca-Cola potwierdziła wprowadzenie na rynek nowego produktu z dodatkiem cukru trzcinowego . Ogłoszenie nastąpiło po tym, jak prezydent Donald Trump opublikował w mediach społecznościowych informację, że przekonał firmę do zastąpienia syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy cukrem trzcinowym produkowanym w USA , donosi CNN.

„Rozmawiałem z Coca-Colą o stosowaniu PRAWDZIWEGO cukru trzcinowego w produktach Coca-Coli w USA i wyrazili na to zgodę” – napisał prezydent Donald Trump na swojej platformie Truth Social. „Chcę podziękować wszystkim, którzy zarządzają Coca-Colą” – dodał.

Oświadczenie Trumpa z zeszłego tygodnia sugerowało, że Coca-Cola zgodziła się używać cukru trzcinowego we wszystkich swoich napojach. Jednak oświadczenie firmy przeczyło temu twierdzeniu: opatentowana formuła Coca-Coli pozostanie niezmieniona.

„Ten dodatek uzupełnia podstawową ofertę firmy, zapewniając szerszy wybór, który zaspokoi zróżnicowane potrzeby konsumentów i dostosuje się do ich warunków” – poinformowała firma Coca-Cola w komunikacie prasowym.

Czy cukier trzcinowy zastąpi cukier kukurydziany? „Cukier szkodzi zdrowiu, niezależnie od źródła”.

Amerykańska Coca-Cola produkowana jest z syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy , składnika, który spotkał się z powszechną krytyką Roberta F. Kennedy'ego Jr., Sekretarza Zdrowia i Opieki Społecznej w administracji Trumpa.

Kennedy, znany z walki o usunięcie sztucznych i wysoko przetworzonych składników z żywności, nazwał ten słodzik „ receptą na otyłość i cukrzycę ” we wrześniowym odcinku podcastu dr. Jordana Petersona. Syrop glukozowo-fruktozowy, pomimo swojej dostępności i wszechobecności, budzi kontrowersje – ekonomia skłoniła Coca-Colę do jego stosowania lata temu – ale eksperci ds. zdrowia podkreślają, że napoje gazowane słodzone cukrem, niezależnie od źródła pochodzenia, nie są zdrowe.

Nadmierne spożycie cukru, niezależnie od jego źródła, jest szkodliwe dla zdrowia ” – powiedziała CNN Eva Grinthal, starsza naukowiec z Centrum Nauki w Interesie Publicznym, bezpartyjnej organizacji działającej na rzecz praw konsumentów. „Aby poprawić jakość amerykańskiej żywności, administracja Trumpa powinna skupić się na zmniejszeniu ilości cukru, a nie na tym, skąd pochodzi” – dodała.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *