Biznes Fakty
Kurs dla Juhasa i Shepherda. Możesz się zgłosić, szkolenie jest bezpłatne.
Tylko do końca lutego masz możliwość zapisania się na bezpłatny kurs juhasa i pracy pasterskiej pod nazwą „Co za rozkosz!” Szkolenie potrwa do 30 września i zakończy się egzaminem, który da Ci szansę na praktykę w tych zanikających zawodach. Dla wielu praca w malowniczym otoczeniu Tatr może być spełnieniem marzeń.

Organizatorem kursów dla pasterzy i juhasów jest Małopolska Szkoła Gościnności i Hotelarstwa w Myślenicach, a udział w nich jest bezpłatny . Szkolenie owiec finansowane jest ze środków budżetu Województwa Małopolskiego.
Nie tylko dla górali. Kandydaci BACA z innych regionów muszą jednak spełnić pewne warunki.
Koordynatorka projektu Sabina Cigan powiedziała PAP, że góralka nie musi być koniecznie Juhasem ; O to stanowisko może ubiegać się nawet mieszkaniec Warszawy, jednak będzie musiał spełnić dodatkowe wymagania.
„Kandydat spoza Małopolski będzie musiał potwierdzić, że będzie zajmował się produkcją oscypków i wypasem owiec w Małopolsce . Ponadto taki kandydat na Juhasa będzie musiał znaleźć doświadczonego pasterza, który potwierdzi jego pracę w regionie” – wyjaśniła Sabina Tsygan.
Kurs dla Juhasa i Shepherda. Jakie są warunki?
Kursy Juhasa są dostępne dla osób dorosłych posiadających co najmniej podstawowe wykształcenie . Przyszły pasterz musi mieć ukończone 21 lat. Ponadto uczeń musi posiadać co najmniej wykształcenie zawodowe, a mistrz pasterski musi mieć co najmniej wykształcenie średnie i co najmniej 5 lat doświadczenia w pasterstwie lub przy własnym stadzie owiec.
Kandydaci na stanowisko pasterza mogą wziąć udział w kursach czeladniczych i mistrzowskich. Szkolenie obejmuje 15-godzinny kurs wykładowy i 6 godzin zajęć praktycznych w bacówce . Kurs Juhasa obejmuje 42 godziny wykładów i 150 godzin zajęć praktycznych w ramach stażu zawodowego, które odbywać się będą pod okiem doświadczonego pasterza.
Przyszły pasterz i yuhas muszą zdać egzamin zawodowy. Co to oznacza?
„Ukończenie wszystkich trzech kursów obejmuje egzaminy zawodowe , które składają się z części praktycznej na wybranych pastwiskach i w bacówkach, a także egzaminu teoretycznego, który przeprowadzi Izba Rzemieślnicza w Katowicach. „Kandydaci muszą wykazać się przydatną wiedzą na temat zarówno owsa, jak i sera owczego ” – powiedział PAP koordynator projektu.
W tym roku zainteresowanie kursem jest bardzo duże, ale miejsca są jeszcze wolne . W ubiegłym roku kurs ukończyło 22 Juhasów i 17 Bakasów.
Bakiani, czyli kulturowa hodowla owiec, została wpisana na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego w 2022 r. Sery owcze, takie jak oscypki i bryndza, znajdują się na liście produktów tradycyjnych UE, chronionych prawnie na terenie całej UE. Wędzone sery z bacówek można sprzedawać w sezonie wypasu owiec, który trwa od maja do października.