Wykrycie bakterii Salmonella w partii jaj. Ostrzeżenie GIS

58a6a5989f82c17d9c0e96df708e71a8, Biznes Fakty

Wykrycie bakterii Salmonella w partii jajGIS

Wykryto salmonellę w jednej z partii jaj "Kurza Paczka" – ostrzegł Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Dodał, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek wskazanej partii jaj wykryto obecność Salmonella z grupy D.

Wykrycie bakterii Salmonella w partii jaj

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt. Numer partii: 24.11.2024 (6). Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024. Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316. Kod kreskowy: 5909000517929. Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.

Wykrycie bakterii Salmonella w partii jajGIS
Wykrycie bakterii Salmonella w partii jajGIS

GIS poinformował, że producent wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024 (6). Chodzi o całą partię – zarówno klasę wagową M, jak i klasę wagową L, ponieważ pochodziły one z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia.

W komunikacie zaznaczono, że wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem: 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 r. przez Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp.

GIS podkreślił, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.



Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *