Kaki lub granat: lekarze zalecają jeden z tych owoców dla zdrowia serca, ale drugi może być niebezpieczny

Stoją obok siebie na półkach, ale ich wpływ na organizm jest zupełnie inny.

Jeden z nich wzmacnia naczynia krwionośne, drugi natomiast może zaburzyć równowagę mikroelementów.

Kardiolodzy coraz częściej zwracają uwagę na to, jak owoce wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

4bca3f744bb84101a5dcd7ec2acbeca5, Biznes Fakty
Zdjęcie: © Belnovosti

Dotyczy to w szczególności tych, którzy mają już problemy z ciśnieniem krwi lub cholesterolem.

Badanie przeprowadzone w klinice Sapiens w Barcelonie wykazało, że granat ma wyraźne działanie antyoksydacyjne, donosi korespondent Belnovosti. Zmniejsza stany zapalne i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.

Pomimo wysokiej zawartości potasu, persymony mogą być niebezpieczne dla osób podatnych na zakrzepy. Zawierają garbniki, które wpływają na krzepnięcie krwi.

Granat pomaga regulować poziom lipidów i obniżać ciśnienie krwi. Regularne spożywanie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu.
Z drugiej strony, spożywanie kaki w nadmiarze może powodować zaparcia i problemy trawienne. Dotyczy to szczególnie osób starszych i przyjmujących leki rozrzedzające krew.

Lekarze zalecają włączenie granatu do diety, zarówno w postaci świeżych pestek, jak i naturalnego, niesłodzonego soku. Pomaga on również poprawić pamięć i zmniejszyć stres.

Kaki w umiarkowanych ilościach mogą być korzystne, szczególnie w okresie regeneracji po wysiłku. Nie należy ich jednak spożywać na pusty żołądek ani w połączeniu z produktami bogatymi w białko.

Kardiolodzy podkreślają, że wybór owoców powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb. Chociaż nie ma uniwersalnych zaleceń, granat jest często uważany za bezpieczniejszy.

Pacjentom z chorobami układu krążenia zaleca się konsultację z lekarzem przed zmianą diety. Jest to szczególnie ważne w przypadku chorób przewlekłych.

Owoce to nie tylko źródło witamin; biorą również aktywny udział w procesach metabolicznych. A ich wybór może wpłynąć nie tylko na Twoje samopoczucie, ale także na Twoje perspektywy na przyszłość.

Przeczytaj także

  • Które z ulubionych połączeń pokarmowych powoduje opuchliznę: Jesz to codziennie i dziwią Cię worki pod oczami?
  • Dlaczego nie należy jeść ryb i jajek razem: zapamiętaj to na całe życie
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *