Biznes Fakty
Kaki lub granat: lekarze zalecają jeden z tych owoców dla zdrowia serca, ale drugi może być niebezpieczny
Stoją obok siebie na półkach, ale ich wpływ na organizm jest zupełnie inny.
Jeden z nich wzmacnia naczynia krwionośne, drugi natomiast może zaburzyć równowagę mikroelementów.
Kardiolodzy coraz częściej zwracają uwagę na to, jak owoce wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

Dotyczy to w szczególności tych, którzy mają już problemy z ciśnieniem krwi lub cholesterolem.
Badanie przeprowadzone w klinice Sapiens w Barcelonie wykazało, że granat ma wyraźne działanie antyoksydacyjne, donosi korespondent Belnovosti. Zmniejsza stany zapalne i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.
Pomimo wysokiej zawartości potasu, persymony mogą być niebezpieczne dla osób podatnych na zakrzepy. Zawierają garbniki, które wpływają na krzepnięcie krwi.
Granat pomaga regulować poziom lipidów i obniżać ciśnienie krwi. Regularne spożywanie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu.
Z drugiej strony, spożywanie kaki w nadmiarze może powodować zaparcia i problemy trawienne. Dotyczy to szczególnie osób starszych i przyjmujących leki rozrzedzające krew.
Lekarze zalecają włączenie granatu do diety, zarówno w postaci świeżych pestek, jak i naturalnego, niesłodzonego soku. Pomaga on również poprawić pamięć i zmniejszyć stres.
Kaki w umiarkowanych ilościach mogą być korzystne, szczególnie w okresie regeneracji po wysiłku. Nie należy ich jednak spożywać na pusty żołądek ani w połączeniu z produktami bogatymi w białko.
Kardiolodzy podkreślają, że wybór owoców powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb. Chociaż nie ma uniwersalnych zaleceń, granat jest często uważany za bezpieczniejszy.
Pacjentom z chorobami układu krążenia zaleca się konsultację z lekarzem przed zmianą diety. Jest to szczególnie ważne w przypadku chorób przewlekłych.
Owoce to nie tylko źródło witamin; biorą również aktywny udział w procesach metabolicznych. A ich wybór może wpłynąć nie tylko na Twoje samopoczucie, ale także na Twoje perspektywy na przyszłość.
Przeczytaj także
- Które z ulubionych połączeń pokarmowych powoduje opuchliznę: Jesz to codziennie i dziwią Cię worki pod oczami?
- Dlaczego nie należy jeść ryb i jajek razem: zapamiętaj to na całe życie