Biznes Fakty
Jak kolor jedzenia wpływa na nastrój: Które potrawy pomogą Ci przegonić jesienną chandrę?
Jesienią wiele osób odczuwa spadek energii i smutek. Krótsze dni i brak słońca negatywnie wpływają na ich nastrój.
Psychologowie i dietetycy twierdzą, że kolor jedzenia bezpośrednio wpływa na nasz stan emocjonalny. Wynika to z naszej percepcji i biochemii.
Jaskrawo kolorowe potrawy mogą stymulować produkcję hormonów szczęścia, donosi korespondent Belnovosti. Ich spożywanie może pomóc w walce ze smutkiem.

Czerwone produkty spożywcze, takie jak granaty i pomidory, zwiększają poziom energii i kojarzą się z aktywnością i czujnością.
Pomarańczowe owoce i warzywa, takie jak marchewki i pomarańcze, poprawiają nastrój. Zawierają beta-karoten i witaminę C, które wspomagają odporność.
Żółte pokarmy, takie jak banany, stymulują produkcję serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za uczucie szczęścia.
Zielone warzywa pomagają się zrelaksować i zmniejszyć niepokój. Szpinak i brokuły są bogate w magnez, który uspokaja układ nerwowy.
Niebieskie i fioletowe owoce, takie jak borówki i winogrona, poprawiają koncentrację. Zawierają przeciwutleniacze, które wspomagają funkcjonowanie mózgu.
Białe produkty, takie jak kalafior, pomagają zrównoważyć dietę. Są neutralne i dają uczucie lekkości.
Dietetycy zalecają włączenie do diety produktów o różnych kolorach. To nie tylko zapewnia różnorodność smaków, ale także sprzyja równowadze emocjonalnej.
Badania pokazują, że osoby jedzące kolorowe potrawy są mniej narażone na depresję. Paleta barw na talerzu ma bezpośredni związek ze zdrowiem psychicznym.
Jesienią szczególnie ważne jest wzbogacenie diety o produkty czerwone i pomarańczowe. Pomagają one zwalczać zmęczenie i apatię.
Psychologowie zauważają, że nawet wygląd potrawy wpływa na nastrój. Piękna prezentacja pobudza apetyt i zwiększa przyjemność z posiłku.
Barwnik spożywczy to proste narzędzie do walki z melancholią. Jest dostępny dla każdego i nie wymaga wysiłku.
Przeczytaj także
- Który owoc usuwa nadmiar wody lepiej niż tabletki? Obrzęki znikną w ciągu 2 dni, jeśli włączysz go do swojej diety.
- Dlaczego warto zjeść garść orzechów przed snem: somnolog wyjaśnia, jak wpływają one na jakość snu i utratę wagi.