Biznes Fakty
Który chleb jest tak naprawdę najbardziej szkodliwy: nie bochenek, ale ten, który wszyscy uważają za zdrowy
Wielu uważa, że biały chleb jest głównym wrogiem zdrowia. Dietetycy ostrzegają jednak: zagrożenie tkwi w innym rodzaju chleba.
Mówimy o tak zwanym chlebie „żytnim” ze sklepów. W rzeczywistości często okazuje się, że jest to mieszanka mąki pszennej i sztucznych barwników.
Ten produkt wprowadza konsumentów w błąd, donosi korespondent Belnovosti. Ludzie myślą, że wybierają zdrowszą opcję, a kończą z tym samym bochenkiem chleba, tylko ciemniejszym.

Zawiera mało błonnika i witamin, ale sporo szybko działających węglowodanów, które podnoszą poziom cukru we krwi.
Dietetycy zauważają, że regularne spożywanie tego rodzaju pieczywa prowadzi do przyrostu masy ciała. Jest to szczególnie niebezpieczne dla osób chorych na cukrzycę.
Prawdziwy chleb żytni wytwarzany jest z mąki pełnoziarnistej. Jest to jednak rzadkość w produkcji przemysłowej.
Producenci dodają karmel lub słód, aby nadać mu kolor, ale smak pozostaje niemal identyczny jak w przypadku białego chleba.
Problem w tym, że konsumenci nie zawsze czytają skład. A na opakowaniu dużymi literami napisane jest „żyto”.
Eksperci radzą zwrócić uwagę na pierwszy składnik na liście. Jeśli jest to mąka pszenna premium, nie ma co oczekiwać żadnych korzyści.
Ten rodzaj chleba nie nasyca na długo. Szybko czujesz głód i sięgasz po więcej.
Co więcej, często zawiera konserwanty i polepszacze, które przedłużają termin przydatności do spożycia, ale nie dodają wartości.
Dietetycy podkreślają: najbardziej niezdrowy chleb to ten, który udaje zdrowy. Stwarza fałszywe poczucie dobrego samopoczucia.
Prawdziwą alternatywą jest chleb pełnoziarnisty bez dodatków. Zachowuje witaminy z grupy B i błonnik.
Ale znalezienie go w sklepach nie jest łatwe. Najczęściej ten rodzaj pieczywa jest sprzedawany w wyspecjalizowanych piekarniach.
Kupujący powinni być bardziej uważni. To jedyny sposób na odróżnienie zdrowego produktu od podróbki.
Historia chleba „żytniego” pokazuje, że trzeba ufać składnikom, a nie kolorowi. W przeciwnym razie szkody będą większe niż w przypadku zwykłego bochenka.
Przeczytaj także
- Jak zwykła marchewka wpływa na skórę? Odmładzający efekt za grosze.
- Co się stanie, jeśli będziesz jeść smalec codziennie: Kardiolog zaskoczył wszystkich stwierdzeniem na temat zalet produktu, którego wszyscy się boją.



