Biznes Fakty
Kakao tanieje, a czekolada drożeje. Nie ma na co liczyć.
Od początku roku cena kakao na rynkach międzynarodowych spadła o jedną trzecią. Dlaczego czekolada nie staniała w sklepach? Eksperci cytowani w Faktach podkreślają, że kakao pozostaje dobrem luksusowym. Obniżanie cen to mrzonka. Pozostaje tylko mieć nadzieję na coś innego.

Treść:
Obecna cena tony kakao na rynkach światowych wynosi 7600 dolarów , czyli o jedną trzecią mniej niż ceny obserwowane pod koniec ubiegłego roku. Według prognoz Faktu, do końca grudnia 2024 roku cena kakao może osiągnąć 12 000 dolarów za tonę.
Ceny kakao spadły o jedną trzecią
Zmiana klimatu w ostatnich latach znacząco zmniejszyła plony kakao w Afryce Zachodniej , jednak ostatnie miesiące przyniosły nadzieję.
„Poprawa warunków pogodowych i dojrzewanie nowych plantacji, zwłaszcza w Ekwadorze, może zwiększyć dostępność surowców w nadchodzącym sezonie ” – powiedział Paweł Majtkowski, analityk eToro, cytowany przez Fakt.
Ponadto popyt na kakao znacząco spadł. Ekspert obliczył, że „ w drugim kwartale 2025 roku przetwórstwo kakao spadnie o 7,2% w Europie , aż o 16% w Azji i o 2,8% w Ameryce Północnej”. Jego zdaniem wynika to ze wzrostu cen surowców, co prowadzi do wzrostu kosztów produkcji . produktów i spadek zainteresowania ze strony konsumentów.
Ceny czekolady nie spadną tak łatwo?
Plantacje kakao zmagają się nie tylko z powodu niekorzystnych warunków pogodowych i chorób roślin. Problem ten jest również związany z polityką i brakiem inwestycji w plantacje w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej . „Fakt” przypomina, że decyzje te prowadzą do starzenia się plantacji, czego nie rekompensują nowe nasadzenia. W rezultacie rynek przeżywa poważne problemy, a ceny surowców do produkcji czekolady również utrzymują się na wysokim poziomie.
„Mimo że ceny kakao na świecie zaczynają się stabilizować, polscy konsumenci powinni mieć świadomość, że obniżki cen czekolady w sklepach nie zobaczą jeszcze przez długi czas ” – tłumaczy Majtkowski w „Fakcie”.
Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), w lipcu tego roku cena chipsów czekoladowych wzrosła o 16,7% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. W ciągu zaledwie jednego miesiąca ceny czekolady wzrosły o 1%. Jest to zauważalne również w sklepach. „W supermarketach standardowa tabliczka kosztuje już ponad 8 zł, a w mniejszych sklepach – ponad 10 zł” – czytamy w artykule.
Zmienność na globalnym rynku kakao nadal będzie kluczowym czynnikiem wpływającym na jego rozwój. Warunki pogodowe stają się coraz bardziej nieprzewidywalne, a zapobieganie chorobom coraz trudniejsze. Oznacza to, że utrzymanie cen czekolady w nadchodzących miesiącach będzie osiągnięciem ; nie ma nadziei na spadek cen tego cenionego przysmaku.