Biznes Fakty
Dlaczego nie należy pić kawy z rybą: Naukowcy odkryli niebezpieczną reakcję chemiczną.
Wiele osób popija ryby wszystkim, od herbaty po kawę. Jednak najnowsze badania zmuszają ich do ponownego przemyślenia tego zwyczaju.
Naukowcy odkryli, że połączenie ryb i kofeiny może być niebezpieczne. I nie jest to tylko kwestia gustu, donosi korespondent Biełnowostii.
Ryby są bogate w żelazo i cynk, które są niezbędne dla organizmu. Kofeina utrudnia jednak ich wchłanianie, wiążąc mikroelementy i usuwając je z organizmu.

Dietetycy zauważają, że regularne łączenie ryb z kawą prowadzi do niedoborów minerałów. Jest to szczególnie niebezpieczne dla osób z anemią.
Ponadto kawa zwiększa produkcję kwasu żołądkowego. W połączeniu z białkiem rybim może powodować uczucie ciężkości i dyskomfort.
Gastroenterolodzy odnotowują wzrost liczby przypadków zgagi u osób często spożywających te produkty. Szczególnie dotknięte są osoby z wrażliwymi żołądkami.
Niektóre badania wykazują, że kofeina wpływa na wchłanianie kwasów tłuszczowych omega-3, które sprawiają, że ryby są tak cennym pożywieniem.
Dietetycy podkreślają, że ryby należy łączyć z napojami o neutralnym smaku. Najlepsza jest woda lub herbata ziołowa.
Najlepiej zachować kawę na osobny posiłek. W ten sposób nie zakłóci ona wchłaniania składników odżywczych.
Co ciekawe, w tradycyjnych kuchniach świata ryby nigdy nie są podawane z kawą. Preferowane jest wino, woda lub lekkie herbaty.
Lekarze przypominają nam, że łączenie produktów spożywczych jest równie ważne, jak ich jakość. Nawet zdrowe produkty mogą stracić swoje wartości odżywcze, jeśli zostaną nieprawidłowo połączone.
Niektórzy eksperci zauważają, że kawa szczególnie utrudnia wchłanianie wapnia, a jednym z jego źródeł są ryby.
Dlatego też picie kawy z rybą pozbawia organizm ważnego budulca kości.
Dietetycy zalecają zachowanie co najmniej godziny przerwy między rybą a kawą. Zmniejsza to ryzyko negatywnych konsekwencji.
Wielu jest zaskoczonych tą reakcją. Ale to właśnie te drobne szczegóły decydują o korzyściach lub szkodliwości regularnej diety.
Ryby i kawa to dwa cenne produkty. Ale razem stają się wrogami, a nie sojusznikami.
Przeczytaj także
- Dlaczego dietetycy są wściekli: jesz ten owoc na śniadanie i się zatruwasz
- Co się stanie, jeśli będziesz jeść jedno jabłko dziennie przez miesiąc: zmiany, które zauważysz już po tygodniu



