Pałeczki Salmonelli w popularnym serze. GIS wydał ostrzeżenie

Fa2072ad6e7830bea435a300ad074af2, Biznes Fakty
Pixabay.com

W serze żółtym popularnej firmy wykryto Salmonellę

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem Sera Złotego Mazur w opakowaniu 150 g. W jednej z partii produktu wykryto bowiem groźną bakterię. To Salmonella, która może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych. Producent sera podjął już działania, mające na celu wycofanie produktu z obrotu.

Jak podaje w oficjalnym komunikacie GIS, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w jednej z pięciu próbek wskazanego produktu wykryto pałeczki Salmonelli.

 

Spożycie produktu zanieczyszczonego nimi, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, może wiązać się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Pałeczki Salmonelli w serze żółtym Mlekpol

Produkt, którego nie należy spożywać to Ser Złoty Mazur 150 g o numerze partii 30.08/P6 16:59.

 

E00ef1e7036f09db56a501e826d41298, Biznes FaktyGIS
Ser żółty został wycofany z obrotu

 

9628266c811a01a490ccd71130653822, Biznes FaktyGIS
W produkcie wykryto pałeczki Salmonelli

 

Termin przydatności do spożycia upływa 28 listopada 2024 r., kod kreskowy wyrobu to: 5900820008406, zaś producentem jest Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE.

GIS ostrzega przed spożyciem wskazanej partii sera

W ostrzeżeniu zaznaczono, że producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują natomiast działania podjęte przez producenta i prowadzą postępowanie wyjaśniające.

 

Produktu z partii objętej komunikatem pod żadnym pozorem nie należy spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wymienionego wyrobu, konieczne jest niezwłoczne skontaktowanie się z lekarzem.

WIDEO: Prognoza pogody – poniedziałek, 23 września – rano

Adrianna Rymaszewska / Polsatnews.pl

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *