Włoch zdradził sekret idealnego spaghetti. Powiedział, jak powinien wyglądać makaron

8e350044d0304ba03a0a26240f546710, Biznes Fakty
Polsat News

Enrico Monti zdradził tajniki przygotowania idealnego spaghetti

4 stycznia przypada międzynarodowy dzień spaghetti. Pochodzący z Włoch makaron można przyrządzać na wiele sposobów. O tym, co jest najważniejsze w przygotowaniu najpopularniejszej na świecie pasty opowiadał Polsat News właściciel restauracji Enrico Monti.

Cienki i długi makaron, którego ojczyzną są Włochy, znalazł swoich miłośników na całym świecie, a olbrzymią popularnością wywalczył sobie własne miejsce w kalendarzu. Międzynarodowy dzień spaghetti przypada czwartego stycznia.

 

Popularna pasta może być przyrządzana na wiele sposobów, choć najbardziej klasyczne jest jej wydanie z sosem bolońskim. Niezależnie jednak, czy nasze spaghetti będzie carbonara, puttanesca, vongole, caprese czy aglio e olio, kluczem do sukcesu w jego przygotowaniu jest sam makaron. 

Światowy dzień spaghetti. Tajniki idealnego makaronu

Tajniki przygotowania idealnego spaghetti w rozmowie z Polsat News zdradził Enrico Monti, właściciel sklepu ze specjałami pochodzącymi prosto z Półwyspu Apenińskiego oraz restauracji. 

 

– Najważniejsze są składniki i makaron, który musi być jak najjaśniejszy i porowaty, żeby sos został na makaronie a nie na talerzu – zaznaczył. 

 

Wyjaśnił, że pasta musi być z dobrej jakości mąki i pszenicy durum. – Najlepiej z upraw ekologicznych – dodał. 

 

– Konsystencja musi być al dente, bo wtedy makaron ma niski indeks glikemiczny – podkreślił Monti i przestrzegł, że po zjedzeniu rozgotowanego makaronu „czujemy się pełni przez pół dnia”. 

Spaghetti carbonara – ulubiony makaron Polaków

Poza tym, spaghetti nie wolno łamać, bo według Włochów długi makaron musi być nawijany na widelec „minimum trzy razy”.

 

Monti, którego korzenie sięgają Włoch od urodzenia mieszka w kraju nad Wisłą. Z jego obserwacji wynika, że Polacy szczególnie upodobali obie jeden rodzaj spaghetti, który – podobnie jak w wielu innych przypadkach – można przyrządzić z kilku składników. 

 

 

– Najbardziej tradycyjne, które Polacy uwielbiają to spaghetti carbonara, czyli ser pecorino romano  (twardy z mleka owczego – red.), guanciale (rodzaj dojrzewającej wędliny – krótko peklowany policzek wieprzowy lub podgardle – red.), pieprz i żółtko jajka – mówił. 

WIDEO: Koniec wojny w Ukrainie? Bosak: Boję się realizacji postulatów Rosji

Artur Pokorski / ap/pbi / Polsatnews.pl

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *