Dlaczego melonów nie należy jeść z innymi owocami: Zasada 2 godzin, która uchroni Cię przed zatruciem pokarmowym

Słodki i aromatyczny melon wydaje się idealnym dodatkiem do każdej sałatki owocowej. Często jednak bywa przyczyną problemów trawiennych.

Lekarze ostrzegają, że melon nie nadaje się do spożywania z innymi produktami spożywczymi, zwłaszcza z owocami i produktami mlecznymi. Nieprzestrzeganie tych zasad może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, a nawet zatrucia pokarmowego, donosi korespondent Biełnowosti.

Rzecz w tym, że melon trawi się bardzo szybko. Jego rozkład i wchłanianie zajmuje niewiele czasu.

2b56540065d025e3255dde97f5623297, Biznes Fakty
Zdjęcie: © Belnovosti

Jedzenie melona z jabłkami, winogronami lub bananami spowalnia ten proces, dzięki czemu melon fermentuje bezpośrednio w żołądku.

Powoduje to wzdęcia, ból i problemy trawienne. Dzieci i osoby z przewlekłymi problemami żołądkowo-jelitowymi są szczególnie wrażliwe.

Dietetycy zalecają przestrzeganie „zasady dwóch godzin”. Najlepiej jeść melona samego, zachowując przerwę przed lub po innych posiłkach.

Idealna pora to poranek lub pierwsza połowa dnia. W tym czasie organizm łatwiej radzi sobie z cukrami szybko działającymi.

Najniebezpieczniejszym połączeniem melona, alkoholu i produktów mlecznych jest prawie zawsze rozstrój żołądka.

Niektórzy uważają, że melon idealnie nadaje się na deser. Ale to po obfitym posiłku najczęściej powoduje problemy.

Lekarze przypominają: melon nie jest dodatkiem ani przekąską. Należy go jeść osobno.

Szczególnie ważne jest przestrzeganie tej zasady latem, kiedy melon staje się elementem codziennej diety. W upale organizm jest już przeciążony, a niepotrzebne błędy żywieniowe tylko pogarszają sytuację.

Zachowanie prostego odstępu czasu pomaga uniknąć problemów. W tym przypadku melon przynosi same korzyści i przyjemność.

Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, ale dostarcza ich tylko wtedy, gdy jest prawidłowo spożywany.

Ci, którzy próbowali jeść melona bez dodatków, zauważyli, że uczucie ciężkości i dyskomfortu zniknęło. Ciało zareagowało wdzięcznością.

Dlatego dietetycy nazywają melona „owocem samotnym”. Wymaga on szacunku ze względu na swoje unikalne cechy.

A jeśli zapamiętasz zasadę dwóch godzin, melon stanie się nie wrogiem, a sprzymierzeńcem zdrowia.

Przeczytaj także

  • Dlaczego zupa nie jest najzdrowszym daniem obiadowym: Gastroenterolog wyjaśnia, kto powinien unikać pierwszych dań.
  • Z czym nigdy nie należy łączyć kapusty: jeśli uwielbiasz to danie, jesteś narażony na ryzyko
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *